Plein ’40 – ’45

Jan de Louterhof
Amsterdam
51 appartementen en winkels
Duyncroft BV

‘Stedelijk accent aan marktplein’

Aan het plein ’40-45′ in Geuzenveld, Amsterdam, is een woonambiance, Jan de Louterhof gerealiseerd. Een appartementencomplex met de bijbehorende ondergrondse parkeervoorzieningen en op de begane grond is er ruimte voor sociaal-culturele functies of kantoorfuncties.

De omgeving bestaat uit de kenmerkende oost-west gerichte strokenverkaveling van stadsdeel Geuzenveld. De locatie sluit aan op een lang bouwblok aan de Slotermeerlaan met winkels en appartementen. Aan de overzijde zijn het marktplein, het Tuinstadhuis, het winkelcentrum en diverse nieuwe appartementengebouwen. De markante locatie vraagt om een sterke architectuur.

De hoofdopzet van het gebouw bestaat uit een U-vorm, die een atriumtuin met een groen karakter omsluit met slingerende klinkerpaden en houten terrassen. Op de begane grond wordt de bestaande winkelgalerij doorgezet door middel van kantoren en winkels. In het hoogteverschil tussen de Slotermeerlaan en het achterliggende gebied is een ondergrondse parkeerkelder gesitueerd.

De gebouwhoogte loopt van acht verdiepingen, aan de levendige Slotermeerlaan, af in aansluiting naar vier verdiepingen op de rustige achterliggende woonwijk, aan de Cornelis van Vollenhovenstraat.

De stadskant van het complex is verbeeld in een gladde genuanceerde baksteen in een paarsrode kleur. Door insnijdingen van balkons en erkers is de robuuste gevel geleed. De kozijnen zijn ad random in de gevel geplaatst met verschillende neggematen.

De verbindende factor van de baksteengevel op de bovenste lagen en tussen de binnen- en buitenzijde van het complex is het verticale en horizontale lijnenspel van de terugliggende aluminium vliesgevel. De gevel domineert ook het beeld aan de atriumzijde.

Ander werk