Lyceum Sancta Maria Haarlem

Haarlem
Middelbare school voor VWO
Bestuur van Lyceum Sancta Maria
‘Een groene long voor een gezond binnenklimaat’

Locatie

Ten zuiden van het lommerrijke Bosch & Vaartkwartier ligt aan het groen het als campus opgezette lyceum. Op de locatie stonden als gevolg van een organische uitbreiding een reeks containers.

Functie

De rommelige aanblik van de tijdelijke huisvesting in combinatie met de natuurlijke groei van dit succesvolle onderwijsinstituut vormde de aanleiding voor een uitbreiding. De verdubbeling van de oppervlakte van het onderwijsprogramma heeft ondanks dreigend verlies van een riante aula ruimte toch plaatsgevonden.

Vorm

Het bestaande gebouw werd met een grote mate van transparantie en eenzijdige oriëntatie van lokalen hogelijk gewaardeerd. In vormgeving is het gebouw naadloos aangesloten in kleur en textuur op de bestaande architectuur. Bijzonder is dat de “bedreigde aula ruimte” door de toegevoegd L-vormige vleugel ruimtelijk versterk is. Door de L-vormige bebouwing wordt een omsloten binnentuin gevormd die zowel op zichzelf als de ruimtelijke karakteristiek van het gebouw bepaald. Deze patio ruimte is beoogd als sterk begroeide ruimte (in principe niet betreedbaar) om de groene sfeer overal in het gebouw manifest te laten zijn.

Ander werk