Beijer Advies groep

Haarlem
Kantoor
Beijer Adviesgroep BV

Locatie

Het kantoorgebouw is gesitueerd aan het noordelijk deel van de westelijke Randweg te Haarlem. De westelijke Randweg heeft een aangenaam ruim profiel met brede groene bermen zonder vangrail. Een rit over deze weg biedt een goed uitzicht op de binnenduinrand ten westen ervan, terwijl aan de oostzijde een reeks markante objecten de route markeert. Met het kantoor is aan die reeks een markant object toegevoegd.

Functie

Het gebouw is feitelijk een standaard kantoorgebouw met middengang, in te delen in een stramien van 1,8 meter en is drie lagen hoog. De cilinder, die tijdens de ontwerpfase al de namen ‘pillendoos’ en ‘vliegende schotel’ kreeg, bevat een instructieruimte voor maximaal 20 personen en een garderobesluis.

Vorm

Aan de zuidzijde is de bouwmassa schuin afgesneden evenwijdig aan een nevenliggende reeks flats. Daardoor ontstaat een gevelvlak dat zich nadrukkelijk richt op de westelijke Randweg.
In deze transparant uitgevoerde gevel ‘zweeft’ ogenschijnlijk een glimmende cilinder. Dwars door die cilinder steekt een gebogen houten wand. De cilinder is als een abstract geometrisch object en zonder enige detaillering van raampartijen vormgegeven.
De gebogen houten wand manifesteert zich over de drie bouwlagen en is op elke verdieping weer anders: op de begane grond begeleidt het de bezoeker naar de entree, op de 1e verdieping vormt het de scheiding tussen garderobe, hal en instructieruimte en op de 2e verdieping ontstaat bovenop de ‘pillendoos’ een nieuwe ruimte, welke is ingericht als lunchruimte en die bereikbaar is via een (Japanse) brug over een smalle hoge vide. Tijdens het bewegen door deze hal – en het bestijgen van de trap – ontstaan steeds wisselende beelden op de ‘pillendoos’, de verschillende verdiepingen en de buitenwereld. De houten wand vormt daarin een (mahonie) rode draad.

Materiaalgebruik

De gevel van de ‘pillendoos’ is opgebouwd uit gevelsluitende prefab houten puien, gedeeltelijk voorzien van naar binnen draaiende ramen. Voor de gehele gevel langs (inclusief de ramen) zijn geperforeerde blank geanodiseerde aluminium platen gemonteerd, die zowel als gevelbekleding, zonwering en als permanente vitrage dienst doen. De houten wand is opgebouwd uit een prefab houten frame, waarop stroken watervast verlijmd hechthout zijn gemonteerd.
De schuine glaspui op het zuiden is bezet met helder glas. Het stalen frame ten behoeve van de zonwering heeft een constructieve functie en dient tevens als glazenwasserbalkon.
De kleurstelling is overwegend naturel overeenkomstig het materiaal. Alleen de reling op de ‘pillendoos’ benadrukt met de afwijkende kleurstelling de autonome vorm van de cilinder, terwijl de hemelwaterafvoer in dezelfde kleur een tegenwicht tegen de schuine zijde van de houten wand vormt.

Ander werk