Voghelsanck

Vogelenzang
23 Seniorenwoningen
Woonzorg Nederland

‘Landelijk wonen met een knipoog naar de boerenschuur’

Aan de westrand van dit kleine Noord-Hollandse dorp ligt een kleinschalig project voor ouderen. De westzijde van de locatie kijkt uit op de prachtige binnenduinrand terwijl aan de oostzijde zich een dorpsstraat bevindt.

Taak

Naast 20 ouderenwoningen in de sociale huur zijn 10 luxe vrije sectorwoningen gerealiseerd in de koopsector. In de plint bevinden zich een bibliotheek, een kinderdagverblijf, een kantoorruimte, een fysiotherapeut en een tandarts.

Vogelenzang is een klein dorp dat behalve een groot kerkgebouw geen gestapelde woningbouw kent. De locatie is gelegen naast deze kerk en steekt net buiten de bebouwingscontour van het dorp uit, het weiland in. Aansluitend op de twee-laagse woningen ten westen van de Teylingerweg is een twee-laagse bebouwing met uitsluitend huurappartementen gerealiseerd.

De plint bevat een groter programmaoppervlak dan het woonprogramma. Daardoor kon een smalle corridor met vides gerealiseerd worden, die slechts met een ‘parapludak’ overkapt wordt.
De gevels zijn geïnspireerd op de verspreid in het weiland gelegen boerenschuren van gecarbolineerd hout. Met de in stalen frames opgehangen houten balkons wordt het informele karakter versterkt.

Ander werk