Het Spaarne Ziekenhuis

Heemstede
Herindeling polikliniek
Spaarne Ziekenhuis

‘Daglicht, uitzicht en kleur bepalen atmosfeer’

Locatie

Het ontwerp voor de omvorming van het bestaande Diaconessen ziekenhuis naar een dagziekenhuis bevindt zich op het Spaarne ziekenhuis terrein te Heemstede. Tijdens de werkzaamheden aan de omvorming is Klous + Brandjes Architecten bna gevraagd een visie te ontwikkelen voor het gehele terrein.

Functie

Het ziekenhuis is getransformeerd van een volcontinu ziekenhuis naar een dagziekenhuis. Er is geen beddencapaciteit, maar wel een compleet programma voor röntgen-, scan- en laboratoriumonderzoek, en drie operatiekamers. Daarnaast is in het gebouw ruimte gereserveerd voor een apotheek. 
Het gebouw is technisch en bouwkundig volledig gescheiden van de hoogbouw.

Vorm

Het ontwerp betreft in hoofdzaak een interne verbouwing van de buiten het gebouw gelegen lift en het trappenhuis. Het aanzicht van het gebouw heeft echter door een inventieve toepassing van de zonwering een ware gedaanteverandering ondergaan. 
De indeling is zodanig dat alle wachtruimten – en daarmee ook de receptiebalies – in contact staan met buitenlicht en zicht.  In het L-vormige gebouw is aan de corridor, die loodrecht op het Spaarne staat en daar dus uitzicht op heeft, bijzondere aandacht gegeven. Door niveauverschillen in het plafond, voorzien van houten lamellen en de plastische behandeling van een in bijzonder optimistische kleur uitgevoerde wand, is een uiterst plezierig werkklimaat ontstaan.

Ander werk