Kantoor Van Alckmaer voor Wonen

Alkmaar
Restauratie en Nieuwbouw
Van Alckmaer voor wonen

‘Een diamant in een historische context’

Locatie

Woningstichting Van Alckmaer voor wonen heeft een nieuw kantoor op een strategische plek in de binnenstad van Alkmaar, de voormalige Stadstimmerwerf, waarvan de geschiedenis teruggaat tot 1600. Teruggebracht tot de hoofdstructuur en verrijkt met een diamantvormige nieuwbouw, is het gebouw een fraai uithangbord voor de organisatie die al meer dan 100 jaar bestaat.

Functie

De ontwerpopgave bestond uit het maken van een kantoor dat de missie van de organisatie uitdraagt; het zorgvuldig bouwen en beheren van nieuwbouwwoningen alsmede de instandhouding van een aantal monumentale panden. Van Alckmaer voor wonen is Alkmaars oudste woningstichting die een persoonlijke benadering altijd hoog in het vaandel heeft gehad. De voordeur staat dan ook letterlijk open.

Vorm

Er bestond geen nauwkeurig programma van eisen. De organisatie werd tegelijk met het nieuwe kantoor omgevormd. Klous + Brandjes Architecten namen de analyse van de organisatie en de analyse van de bouwhistorie als uitgangspunten voor het ontwerp. Dit resulteerde in het verwijderen van vertroebelende bijgebouwen en het herstellen van de U-vormige hoofdstructuur.
Er bleek een behoefte aan een groter vloeroppervlak dan de oudbouw kon leveren. Nieuwbouw was dus vereist. Diverse oplossingen passeerden de revue: een glazen overkapping van het binnenterrein, een verhoging van het dak en de bouw van een zelfstandig volume. Het resulteerde in een diamantvormig volume dat reageert op en contrasteert met de omgeving. Resultaat: een fraaie historische ‘stadsschuur’ met zijvleugels, met daar ingevoegd een sprankelend eigentijds volume dat oud en nieuw naadloos verbindt.

Ander werk

© Copyright - Klous + Brandjes Architecten bna